T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GÜMÜŞHANE / MERKEZ - Arzular Şehit Ramazan Meşe İmam Hatip Ortaokulu

Okulumuzda Biyokaçakçılıkla Mücadele Eğitimi Verildi

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından 5,6 ve 7. sınıf öğrencilerimize "Biyokaçakçılıkla Mücadele" eğitimi verildi. Ülkemizin biyoçeşitliliği konusunda bilgi sahibi olan öğrenciler, eğitimin sonunda "Biyokaçakçılıkla Mücadele" animsayon filmini izlediler.

"Biyokaçakçılıkla Mücadele" animasyon filmini izlemek için TIKLAYINIZ!


Biyokaçakçılık Nedir?

Dünya üzerindeki tüm canlıların sahip olduğu özelliklerin tümü DNA’ları içerisinde yer alan genler tarafından saklanmaktadır. Bu genler canlının yaşamı içerisinde sahip oldukları tüm özellikleri şifrelenmiş olarak yapısında bulundurmaktadır. Her canlı farklı bir gen dizilimine sahiptir. Bu da canlılar arasında çeşitlilik meydana getirmektedir. Nesilden nesile aktarılan bu genetik kaynakların kime ait olduğu ülkeler arasında sürekli bir tartışma konusu olmuştur. Sonucunda bu konu BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ile “ülkelerin sınırları içerisinde yer alan tüm genetik haklar o ülkeye ait olacaktır” şeklinde bir sonuca bağlanmıştır.

Bir ülke başka bir ülkenin genetik kaynaklarını kullanması ve herhangi bir fayda sağlaması durumunda sağladığı faydayı kullandığı genetik kaynağın anavatanı ile paylaşmak zorundadır. Kalkınmış ülkelerin genetik kaynakları kullanarak elde ettikleri faydaları o genetik kaynağın haklarını elinde bulunduran daha az kalkınmış ülke ile paylaşmak istememesi beraberinde yasal olmayan yollar ile genetik kaynağı elde etmeye çalışma yöntemlerini de beraberinde getirmiştir.

Bu yöntemler biyokaçakçılık ya da biyokorsanlık olarak adlandırılmakta ve giderek yaygınlaşmaktadır. Biyokaçakçılık ne demek sorusuna kısaca başka bir yanıt ise doğada var olan yabani canlıların ve onlara ait olan genetik kaynakların o canlıların haklarını elinde bulunduran devletin izni olmadan alınarak kaçırılması şeklinde olmaktadır.

 

Ülkemiz İçin Önemi Nedir?

 

Ülkemiz biyoçeşitlilik açısında çok zengin bir ülkedir. Türkiye, pek çok bitki ve genetik çeşidin anavatanı olarak kabul edilmektedir. % 34’ü endemik tür yani ülkeye özgü olan bu bitki çeşitliliği hayvanlar için geniş besin aralığı oluşturması nedeniyle de ülkemiz de hayvan çeşitliliğini de olumlu etkilemektedir. Yüksek olan bu biyoçeşitlilik ülkemizi değerli kılmakta ve biyokaçakçılık konusunda da riskli bir konuma getirmektedir. Biyokaçakçılık konusu ülkemizde bulunan biyoçeşitliliği tehdit etmektedir.

Biyokaçakçılık Nasıl Önlenir?

 

Ülkemizde bulunan bu doğal genetik kaynakları korumak adına biyokaçakçılık kanunu yer almaktadır. Bu kanun kapsamında ülke sınırları içerisinde herhangi bir canlının ya da genetik kaynağın çıkışına izin verilmemekte ve yakalanılması durumunda para cezası uygulanmaktadır. Bu konu çerçevesinde yetkililerin dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Bizden alınan bize ait olan bu canlıların ileri zamanlarda bize karşı kullanılabilcek ya da para ile satılabilecek olması unutulmamalı ve bu doğal miraslara sahip çıkılmalıdır.

15-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2024 - Güncelleme: 15.03.2024 13:43 - Görüntülenme: 43
  Beğen | 0  kişi beğendi